Lasagne z warzywami

lasagne_z_warzywami

Składniki na 5-6 porcji:

  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 300-350 g brokułów (1 główka bez łodygi)
  • 500 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • małej papryczki chili
  • 1 puszka krojonych pomidorów (bez skórki)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g żółtego sera
  • 3-4 łyżki parmezanu
  • 600 ml mleka
  • 3 pełne łyżki masła (ok. 30 g) + odrobina do wysmarowania naczynia
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej (ok. 25 g)
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • do smażenia: masło klarowane lub oliwa

Przygotowanie:

  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki i paprykę umyć, również pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki masła lub oliwy, podsmażyć cebulę, po chwili dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dodać pokrojone pieczarki i dusić przez około 5 minut. Dodać paprykę i posiekaną drobno papryczkę chili (bez pestek) oraz przyprawy: łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, 2 szczypty gałki muszkatołowej. Dalej dusić przez 5-10 minuty. Na koniec dodać pomidory i gotować bez przykrycia aż woda odparuje.
  • Z główki brokuła usunąć grubsze łodygi, podzielić różyczki na mniejsze części. W garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżeczki soli, łyżeczką cukru i 3 łyżkami soku z cytryny (aby zachowały zielony kolor). Wrzucić brokuła i gotować krótko ok. 4-5 minut. Odcedzić i dodać do reszty warzyw.
  • Sos beszamelowy: W rondelku roztopić 3 duże łyżki masła, dodać 3 pełne łyżki mąki i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać 600ml mleka, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 minut, cały czas mieszając aż do momentu gdy sos będzie bardzo gęsty. Doprawić: ½ łyżeczki soli,  łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej oraz dodać nieco parmezanu.
  • Piekarnik nastawić na temperaturę 180 st.C.
  • W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i podgotować makaron przez 2-3 minuty (można partiami, aby makaron nie zlepił się).
  • Naczynie żaroodporne (o wymiarach ok. 20 x 30 cm) wysmarować masłem. Ułożyć na dnie 3 płaty makaronu i przykryć je połową farszu, sosu beszamelowego oraz posypać startego sera. Ponownie ułożyć płaty makaronu, farsz, sos beszamelowy i ser. Całość przykryć ostatnią warstwą makaronu oraz resztą sosu beszamelowego, posypać serem. Górę naczynia owinąć folią aluminiową. Zapiekać przez około 30 minut.
  • Wyciągnąć naczynie z piekarnika i odstawić na 5 minut. Wierzch posypać drobno startym parmezanem.
  • Przepis pochodzi z opakowania makaronu Melissa Primo Gusto.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s