Zupa porowa

zupa porowa

Składniki:

  • 1,7 l bulionu warzywnego
  • 3 duże pory
  • 3 średnie lub duże ziemniaki
  • 2-3 pełne łyżki śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz
  • dodatki: słonecznik, parmezan
  • do smażenia: masło klarowane

Przygotowanie:

  • Przygotować 1,7 litra wywaru warzywnego (zachowując marchewki).
  • Pory umyć, usunąć wierzchnie liście, przekroić i pokroić w nieduże talarki. W dużym rondelku rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić pory i dusić je dość długo (ok. 30 minut) aż będą całkowicie miękkie. W czasie duszenia można 2 x dodać po pół szklanki wody.
  • Czysty bulion lekko zagotować, dodać ziemniaki obrane i pokrojone w dużą kostkę. Gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków.
  • Do bulionu dodać odłożoną marchewkę oraz miękkie pory. Po kilku minutach całość zmiksować na krem, dodać 2-3 łyżki śmietany, wymieszać dobrze.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podając dodać trochę parmezanu i uprażonego słonecznika.
  • Przepis pochodzi ze strony: kruchebabeczki.blogspot.com
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s