Bataty w warzywnym sosie

bataty w warzywnym sosie

Składniki na 5-6 porcji:

  • 2 bataty (ok. 700-750 g)
  • 3 średnie marchewki
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 1 średnia lub duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml czerwonego wina
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • przyprawy: papryka wędzona, chili, sól, pieprz
  • do smażenia: oliwa lub masło klarowane
  • do podania: śmietana, tarty ser żółty

Przygotowanie:

  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
  • Bataty obrać i pokroić w większą kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
  • W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać bataty oraz marchewkę. Podsmażyć kilka minut, w między czasie mieszając i podlewając wodą.
  • Dodać przepłukaną na sitku zieloną soczewicę (nieugotowaną wcześniej).
  • Dodać odcedzoną i przepłukaną: czerwoną fasolę oraz ciecierzycę.
  • Dodać przyprawy: 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 płaską łyżeczkę chili, ½ łyżeczki soli.
  • Dodać krojone pomidory, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego oraz czerwone wino i bulion warzywny.
  • Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40-45 minut.
  • Podawać z łyżką śmietany i tartym serem żółtym.
  • Przepis pochodzi ze strony: tinnedtomatoes.com

przepis_southbeach_23

  • Bataty mają indeks glikemiczny 50, można je spożywać od 2 fazy diety south beach
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s