Warzywna zapiekanka z batatami i jajkiem

zapiekanka warzywna z batatami i jajkiem (5)

Składniki na 2-3 porcje:

  • 2 bataty (ok. 750-800 g)
  • 1 cukinia (ok. 300 g)
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona papryka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, oregano
  • do podania: szczypiorek lub zielona cebulka

Przygotowanie:

  • Piekarnik nastawić na 180 st.C.
  • Bataty obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. Przełożyć do miski, wymieszać z 3 łyżkami oliwy i dobrze doprawić: łyżeczki soli, szczypta pieprzu, łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka oregano. Bataty przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 25-30 minut.
  • W garnku zagotować ok. 2 litry wody, wrzucić brokuła (w całości lub dużych  kawałkach), dodać sól i gotować ok. 7 minut. Odcedzić i odstawić.
  • Cukinię i paprykę umyć, cukinię obrać, pokroić warzywa w kostkę.
  • Do batatów dodać pokrojoną paprykę i cukinię. Wymieszać. Piec przez kolejne 15 minut.  Następnie dodać ugotowanego i pokrojonego w mniejsze różyczki brokuła, wbić jajka i piec przez kolejne 15-20 minut aż białko będzie miało odpowiednią konsystencję. Można również zrobić oddzielnie jajka sadzone na patelni i położyć je na wierzchu zapiekanki.
  • Danie posypać posiekanym szczypiorkiem.
  • Przepis pochodzi ze strony: zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com

przepis_southbeach_23

  • Bataty mają indeks glikemiczny 50, można je spożywać od 2 fazy diety south beach
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s