Sernik z masą kajmakową

sernik z masa kajmakowa

Składniki:

  • 1 kg gotowego twarogu sernikowego (np. Piątnica, Włoszczowa)
  • 5 jajek
  • 200 ml mleka kokosowego z puszki
  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
  • 100 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • kakao

Przygotowanie:

  • Sernik przygotować minimum dzień przed planowanym podaniem.
  • Wszystkie składniki na sernik wyciągnąć minimum godzinę przed przygotowaniem i ocieplić w temperaturze pokojowej.
  • Piekarnik nagrzać do 180 st.C (=355 st.F), pieczenie góra-dół, bez termoobiegu. Przygotować tortownicę o średnicy min. 22, max. 24 cm (mierząc środek).
  • Do większej miski przełożyć twaróg, dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki cukru pudru i zmiksować krótko. Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując, bardzo krótko, tylko do połączenia się składników.
  • Do osobnej miski przełożyć całą masę kajmakową, zmiksować ją, żeby usunąć grudki. Do masy kajmakowej dodać połowę masy sernikowej. Zmiksować do uzyskania jednolitego koloru.
  • Mleczko kokosowe przelać do innego naczynia i wymieszać do połączenia wody i mleczka. Do pozostałej masy sernikowej dodać 200 ml mleczka i wymieszać dobrze łyżką.
  • 1 warstwa Do tortownicy wylać połowę „białej” masy, równomiernie rozprowadzić po powierzchni. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. 2 warstwa Wyciągnąć tortownicę i wyłożyć połowę sernikowej masy kajmakowej, delikatnie wyrównać powierzchnię. Piec 14 minut. 3 warstwa Wyciągnąć tortownicę, oprószyć wierzch kakao, na wierzch delikatnie wyłożyć resztę białej masy. Piec 15 minut. 4 warstwa Wyciągnąć tortownicę, posmarować wierzch dżemem, a następnie wyłożyć resztę serowej masy kajmakowej. Piec 14 minut.
  • Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki na kilka cm. Po 30 minutach otworzyć całkiem drzwiczki, po kolejnych 30 minutach wysunąć sernik z piekarnika. Ostudzić, zdjąć obręcz i schłodzić bez przykrycia.
  • Podając najpierw ukroić porcję sernika i następnie posypać wierzch kakao.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com
  • Do przepisu można również użyć 500 g twarogu i 500 g serka mascarpone – wówczas sernik jest delikatniejszy, bardziej kremowy, jednak wtedy najlepiej piec sernik 2 dni przed podaniem. Można również wydłużyć czas pieczenia każdej warstwy o 1 minutę i nieco dłużej studzić sernik w piekarniku.
Reklamy

2 thoughts on “Sernik z masą kajmakową

  1. Hej, znowu ja 🙂

    Przejrzałam zdjęcia na Twoim blogu i jest lepiej, niż się spodziewałam!! Naprawdę możesz być zadowolona 🙂
    Masz problem z dobieraniem kolorów dodatków, przez co zdjęcia wydają się odrobinę jak z poprzedniej epoki. Postaraj się tworzyć bardziej harmonijne kompozycje kolorystyczne, mniej tych kontrastowych i będzie super.

    I jeszcze uwaga na „talerze zjeżdżające ze stołu” – pilnuj aparatu i kąta pod jakim fotografujesz.

    PS Obiecaj, że kiedyś zrobisz mi taki deser!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s