Zupa ziemniaczano-cebulkowa

zupa-cebulkowa

Składniki na 5-6 porcji:

  • 700 ml bulionu
  • 700 g ziemniaków
  • 4-5 pęczków zielonej cebulki (dymki)
  • 2 średnie lub duże marchewki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 150-180 g sera cheddar
  • 500 ml mleka
  • przyprawy: sól
  • do smażenia: masło klarowane
  • do podania: grzanki

Przygotowanie:

  • Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w większą kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
  • Cebulkę umyć i pokroić drobno (zostawić 1 łodyżkę do dekoracji na koniec).
  • W garnku rozpuścić 2-3 łyżki masła, dodać cebulkę oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Następnie dodać pokrojone warzywa i dusić pod przykryciem kilka minut.
  • Przelać do garnka 700 ml bulionu, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać 500 ml mleka i zmiksować ręcznym blenderem. Dodać starty ser oraz  min. ½ łyżeczki soli.
  • Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać więcej bulionu wody.
  • Podając zupę posypać wierzch zieloną cebulką i dodać grzanki.
  • Grzanki: pieczywo pokroić w kostkę, na patelni rozpuścić masło i podsmażyć, aż grzanki będą chrupiące.
  • Przepis pochodzi ze strony: zielonysrodek.pl
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s