Warzywne curry

warzywne curry

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g dyni (świeżej lub mrożonej)
  • 1 czerwona papryka
  • ½ cukinii (ok. 150 g)
  • ¼ szklanki czerwonej soczewicy (ok. 50 g)
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (tajskiej)
  • ½ ostrej papryczki chili
  • ½ dużej lub 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 350-400 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • przyprawy: kurkuma, imbir, sól, cukier
  • do smażenia: masło klarowane
  • do podania: 300-400 g ryżu np. jaśminowego

Przygotowanie:

  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Dynię, paprykę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cukinię umyć i pokroić w ćwiartki.
  • W średnim garnku rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżeczkę pasty curry, podsmażyć, dodać pokrojony w plasterki ząbek czosnku i cebulę. Smażyć przez ok. 2-3 minuty, co chwilę mieszając i podlewając lekko wodą.
  • Dodać suchą soczewicę oraz przyprawy: 1 łyżeczkę imbiru, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę cukru i wymieszać. Dodać warzywa: dynię, cukinię, paprykę, zieloną fasolkę (pokrojoną na małe kawałeczki , jeśli jest mrożona, należy ją wcześniej przepłukać w ciepłej wodzie). Papryczkę chili przekroić na pół, wydrążyć pestki nożem i posiekać drobno. Dodać do potrawy.
  • Wymieszać 400 ml bulionu i 200 ml mleczka kokosowego. Dolać do garnka i zagotować. Gotować bez przykrycia przez 5 minut.
  • Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do garnka, przyprawić solą (minimum 4 szczypty) i gotować jeszcze przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie i sos zgęstnieje.
  • Ryż ugotować w osolonej wodzie.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s