Makaron pappardelle z sosem grzybowym

pappardelle z sosem grzybowym

Składniki na 3 porcje:

  • 200 g makaronu pappardelle (jajeczny, szerokie wstążki)
  • 20 g suszonych grzybów (np. borowików)
  • 140 g śmietanki 30%
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 łyżki parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz
  • do smażenia: oliwa, masło
  • do podania: natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Dzień wcześniej: suszone grzyby przepłukać w zimnej wodzie. Następnie umieścić je w większym kubku i zalać ciepłą wodą, tak, by je zakryła. Zostawić na całą noc (ew. minimum 3 godziny).
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Grzyby wyłowić z kubka na deseczkę (nie wylewając wody) i większe kawałki pokroić na paseczki.
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (na 2 litry wody ok. 1 łyżeczkę soli)
  • Na dużej patelni rozpuścić łyżkę oliwy i łyżkę masła i podsmażyć cebulę aż będzie miękka. Następnie dodać grzyby i podsmażać je przez 3 min, w międzyczasie doprawiając je 3-4 szczyptami soli i szczyptą pieprzu.
  • Na patelnie powoli wlać wodę z suszenia grzybów, wyrzucając to co zostało na dnie. Gotować, aż cała woda odparuje.
  • Dodać śmietankę i gotować sos 2-3 minuty, tak aby pozostał dość rzadki. Dodać ugotowany makaron i szybko wymieszać z sosem. Cały czas mieszając, zaczekać aż sos uzyska pożądaną konsystencję.
  • Każdą porcję posypać łyżką startego parmezanu i posiekaną świeżą natką pietruszki.
  • Przepis pochodzi ze strony: fotokulinarnie.pl
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s