Domowy paprykarz

paprykarz

Składniki na ok. 12 kanapek:

  • 250-300 g wędzonej makreli (z pewnego źródła)
  • 80-100 g ryżu np. jaśminowego (100 g ryżu do 300 g makreli, 80 g ryżu do 250 g makreli)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • do smażenia: masło klarowane lub oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka wędzona, suszony czosnek, listek laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

  • Ugotować ryż w osolonej wodzie.
  • Wydłubać mięso makreli i dokładnie oczyścić je z ości (w palcach, krusząc na mniejsze kawałki).
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i podsmażyć cebulę, aż będzie miękka. Dodać starte warzywa, 1 listek laurowy, 2 kulki ziele angielskiego i smażyć około 5 minut (w razie potrzeby podlewając lekko wodą).
  • W 100-120 ml wody wymieszać 4 łyżki koncentratu pomidorowego, wlać do warzyw oraz dodać przyprawy: ¼ łyżeczki suszonego czosnku, łyżeczki papryki słodkiej, łyżeczki papryki wędzonej, 2 szczypty soli, 1 szczyptę pieprzu oraz szczyptę cukru. Patelnię przykryć i dusić ok. 5-10 minut (w między czasie mieszając).
  • Makrelę oraz ryżem przełożyć do warzyw i dobrze wymieszać. Podawać najlepiej na ciepło.
  • Przepis pochodzi ze strony: krainamiodemplynaca.blogspot.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s