Jajka z batatami i pomidorami

jajka z batatami

Składniki na 2 porcje:

  • 1 średni batat
  • 1 średni lub duży pomidor malinowy
  • 4 jajka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • przyprawy: sól
  • świeże zioła: pietruszka lub oregano

Przygotowanie:

  • Batat obrać i pokroić w niedużą kostkę.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć batata przez ok. 3-5 minut.
  • Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  • Zmniejszyć ogień, dodać łyżkę masła, pokrojonego pomidora oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dodać 2 szczypty soli i smażyć dalej, aż batat będzie miękki.
  • Na patelni przygotować 4 „korytka” na jajka. Wbić jajka, przykryć pokrywką i dusić ok. 10 minut na małym ogniu, aż jajka będą miały odpowiednią konsystencję. Opcjonalnie dosolić. Udekorować ziołami.
  • Przepis pochodzi ze strony: zielonysrodek.pl

* Bataty mają indeks glikemiczny 50, można je spożywać od 2 fazy diety south beach

przepis_southbeach_23

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s