Makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta

makaron z dynią

Składniki na 2 porcje:

  • 120 g makaronu pełnoziarnistego np. rigatoni lub penne
  • 250 – 300 g dyni np. masłowej
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 6 większych kawałków suszonych pomidorów
  • 2-3 duże garści świeżego szpinaku
  • 80 g sera feta
  • kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami

Przygotowanie:

  • Dynię obrać i pokroić w niedużą kostkę.
  • Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć dynię na małym ogniu, pod przykryciem, przez 10-15 minut. Następnie dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz pestki dyni, a po chwili suszone pomidory pokrojone na paseczki.
  • Ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić.
  • Dodać 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, makaron i chwilę razem podsmażać. Dodać szpinak, wymieszać i podsmażyć krótko (jak tylko szpinak lekko zmięknie). Odstawić z ognia, posypać fetą. Opcjonalnie dodać kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s