Sernik bounty (bez pieczenia)

sernik bounty

Składniki:

  • 500 g zmielonego twarogu sernikowego (np. Piątnica)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 170 g masła (100 g do masy + 70 g do spodu)
  • 150 g cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (ok. 30 g)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 140 g herbatników
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

  • Przygotować tortownicę 22 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Spód: Roztopić 70 g masła (można 10-20 g więcej) w rondelku i przelać je do malaksera. Dodać herbatniki i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Przełożyć do tortownicy i ugnieść spód odwróconą szklanką. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Masa serowa: Do rondelka wlać mleczko kokosowe i podgrzać. Gdy zacznie się gotować dodać 200 g wiórków kokosowych, wymieszać, zmniejszyć ogień i potrzymać na minimalnym ogniu pod przykryciem przez około 5-10 minut.  Mieszać co chwilkę, aby wiórki nie przywierały do dna. Następnie odstawić z ognia, dodać 100 g masła i mieszać aż się rozpuści. Dodać suche składniki: 150 g cukru pudru, 2 opakowania cukru wanilinowego i wymieszać. Odstawić pod przykryciem.
  • W małym rondelku wymieszać 2 łyżki żelatyny z 3 łyżkami wody. Zostawić do namoczenia na 10 minut. Następnie dodać kolejne 3 łyżki wody i ustawić rondelek na minimalnym ogniu. Mieszając rozpuścić żelatynę, uważając aby jej nie zagotować.
  • Dodać ser do masy kokosowej i wymieszać.
  • Następnie do przygotowanej żelatyny dodać 2 łyżki masy kokosowej, wymieszać do połączenia się składników, dodać kolejne 2 łyżki masy kokosowej, wymieszać. Przełożyć żelatynę do reszty masy kokosowej, dokładnie wymieszać i wylać na spód i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej całą noc).
  • Polewa czekoladowa: Gdy masa stężeje, roztopić 100 g czekolady z 2 łyżkami oleju kokosowego i odstawić na 10-15 minut do przestudzenia. Sernik obkroić nożem i polać roztopioną czekoladą, rozprowadzić polewę po powierzchni oraz bokach, wygładzając ją nożem. Wstawić do lodówki do czasu aż polewa stężeje.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s