Warzywna zapiekanka z soczewicą i puree z batatów

zapiekanka z soczewica i puree

Składniki na 5-6 porcji:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy (ok. 200 g)
  • 1 puszka krojonych pomidorów (bez skórki)
  • 750 g batatów
  • ½ główki kalafiora
  • 150 g tartego sera (np. mozzarelli)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ papryczki chili
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • ½ łyżki masła, oliwa
  • przyprawy: suszony tymianek, mielony kumin, słodka papryka, mielona kolendra, gałka muszkatołowa, sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Zieloną soczewicę opłukać zimną wodą, na sitku. Przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami wody, dodać łyżeczkę oliwy, szczyptę soli oraz pieprzu, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 30 minut (zielona soczewica gotuje się znacznie dłużej niż czerwona), aż soczewica będzie miękka i wchłonie większość płynu. Odstawić z ognia i zdjąć pokrywę.
  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać starty czosnek i chwilę razem podsmażyć. Dodać marchewkę z pietruszką oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Smażyć przez 3 minuty, ciągle mieszając, w między czasie podlać odrobiną wody. Dodać przyprawy: 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę kuminu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki oraz ½ łyżeczki kolendry.
  • Dodać pomidory i ugotowaną soczewicę, wymieszać i zagotować. Wlać ½ bulionu i gotować pod przykryciem przez ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając. Zdjąć pokrywę i odstawić z ognia.
  • Puree: Bataty obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Kalafiora umyć i podzielić na kawałki. Zagotować wodę w większym garnku, włożyć warzywa. Gotować przez ok. 15 minut, aż będą miękkie. Odcedzić i rozgnieść praską. Dodać ½ łyżki masła, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu,  łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczki gałki muszkatołowej.
  • Piekarnik nagrzać do 190 st.C (= 375 st.F)
  • Naczynie żaroodporne (o wymiarach ok. 20 x 30 cm) posmarować oliwą, wyłożyć soczewicę z patelni, przykryć puree z batatów i kalafiora. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 minut bez przykrycia. Posypać tartym serem i zapiekać jeszcze 5 minut.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s