Ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe
Składniki na formę 22 cm:

  • 200 g drobno startej marchewki (ok. 4 duże)
  • 90 g ananasa (ok. 3 plastry z puszki)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych + 3 łyżki do posypania wierzchu ciasta
  • 2 jajka
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 150 ml oleju np. w pestek winogron
  • 200 g mąki tortowej *
  • 125 g serka Philadelphia light
  • 125 g cukru pudru
  • 55 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawy: sól, cynamon

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 150 st.C (= 300 st F), góra-dół, bez termoobiegu.
  • Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pokroić na małe kawałki ananasa i posiekać drobno 50 g orzechów włoskich.
  • Ubić mikserem 2 jajka do podwojenia objętości, dodać 180 g cukru i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać cieniutkim strumieniem 150 ml oleju. Do powstałej masy wmieszać delikatnie marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe.
  • Przesiać 200 g mąki, dodać do masy. Dodać również szczyptę soli, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczkę sody i ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
  • Tortownicę 22 cm  (lub brytfankę 21 x 21) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.
  • Zmiksować serek z miękkim masłem. Następnie dodawać stopniowo 125 g cukru pudru i miksować dalej, aby w usunąć ew. grudki.
  • Ciasto przekroić poziomo na 2 równe części. Spód posmarować polewy,przykryć górą ciasto i posmarować resztą polewy. Posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki.

*sprawdziła się również proporcja: 140 g mąki tortowej i 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej, wówczas dolałam ok. 2-3 łyżki więcej oleju, żeby masa nie była zbyt gęsta.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s