Zupa z bakłażana i pieczonej papryki

zupa z baklazana i pieczonej papryki

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1,6 l bulionu warzywnego
  • 2 średnie bakłażany (ok. 700-750 g)
  • 4 duże papryki czerwone (ok. 900-950 g)
  • 2 średnie cebule
  • świeża bazylia – 4 gałązki
  • przyprawy: ziele angielskie w kulkach, liść laurowy, słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz
  • do smażenia: oliwa lub masło klarowane
  • do podania: jogurt naturalny, tarty parmezan, pestki dyni

Przygotowanie:

  • Przygotować 1,6 l bulionu warzywnego wg tego przepisu.
  • Nagrzać piekarnik do 200 st.C (= 395 st.F).
  • Paprykę umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej papryki (środkiem w dół). Piec 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika przykryć na 15 minut ściereczką, aby skórka lepiej obierała się.
  • Bakłażana umyć, pokroić w grubsze plastry, posolić dobrze i przełożyć partiami do dużego sitka, w między czasie jeszcze dosalając. Pozostawić na sitku na 30 minut. Następnie spłukać sól zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w dużą kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę z dodatkiem 2 łyżeczek słodkiej papryki. Dodać bakłażana i podsmażyć całość przez około 7-8 minut.
  • Z papryki ściągnąć skórkę, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać paprykę do garnka.
  • Warzywa zalać bulionem, dodać 8-10 kulek ziela angielskiego, 4 liście laurowe. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 15 minut. Liście i ziele wyciągnąć, dodać listki bazylii z ok. 4 gałązek i zmiksować blenderem na gładki krem.
  • Dodać przyprawy: ⅔ łyżeczki soli, ⅔ łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczkę ostrej papryki.
  • Podawać z łyżką jogurtu naturalnego. Można dodać również parmezan i pestki dyni.
  • Przepis pochodzi ze strony:  krainamiodemplynaca.blogspot.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s