Zupa dyniowa

zupa dyniowa

Składniki na 4 porcje:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • ½ średniej wielkości dyni hokkaido *
  • 2 średnie lub duże marchewki
  • 1 średnia lub duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • przyprawy: tymianek, kurkuma, sól, pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa
  • do podania: śmietana 12%, pestki dyni, ziarna słonecznika

* cała dynia ważyła 1,7 kg; połowa dyni po usunięciu pestek, ze skórką miała 800 g

Przygotowanie:

  • Przygotować 1 l bulionu warzywnego wg tego przepisu.
  • Cebulę obrać i pokroić w pióra. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Dynię umyć, przekroić na pół, z połówki łyżką usunąć pestki. Dynię pokroić na dużą kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wrzucić pokrojoną marchewkę i dynię. Podsmażyć 5 minut.
  • Warzywa zalać 1l bulionu warzywnego, przykryć i gotować 30 minut. Odstawić z ognia i zmiksować ręcznym blenderem na krem.
  • Doprawić: 1 łyżeczką suszonego tymianku, 1 łyżeczką kurkumy, ½ łyżeczki soli, ½ pieprzu, ½ łyżeczki ostrej papryki, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej.
  • Podawać zupę z keksem śmietany, posypaną ziarnami słonecznika lub pestkami dyni.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s