Faszerowane cukinie (bez mięsa)

faszerowane cukinie bez miesa

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże cukinie
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 50 g sera feta
  • 2 średnie pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, chili
  • do smażenia: oliwa

Przygotowanie:

  • Nastawić piekarnik na 200 st.C (= 395 st.F)
  • Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem na sitku, przełożyć do rondelka i zalać ok. 200-250 ml wody. Gotować przez 15 minut, aż woda odparuje. W między czasie posolić ok. ½ łyżeczki soli.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, po chwili dodać drobno posiekany czosnek.
  • Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć łyżką miąższ. Twardszy miąższ posiekać i dodać do cebuli.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Dodać na patelnię wraz z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego. Dodać przyprawy: ¾ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki tymianku, ½ łyżeczki chili.
  • Dusić około 10 minut, aż woda odparuje, a farsz będzie gęsty.
  • Dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz ser feta pokrojony w drobną kostkę. Wymieszać.
  • Duże naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Dno pokropić 1 łyżką oliwy. Cukinie wypełnić farszem (ok. 4-5 łyżek na 1 połówkę), ułożyć ciasno w naczyniu. Piec ok. 30-35 minut, do momentu kiedy cukinia będzie miękka.
  • Przepis pochodzi ze strony: fotokulinarnie.pl

przepis_southbeach_23

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s