Makaron penne z pesto

makaron penne z pesto

Składniki na 2 porcje:

  • 170-180 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • 1 doniczka świeżej bazylii (ok. 25 g liści)
  • 4 łyżki oliwy (ok. 60 ml) + 1 łyżka do makaronu
  • 2 łyżki orzechów nerkowca (ok. 25 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki parmezanu w płatkach do posypania
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Liście bazylii umyć. W blenderze umieścić składniki na pesto: bazylię, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki nerkowców, 2 łyżki parmezanu i szczyptę soli i pieprzu. Zmiksować na jednolitą pastę.
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z 1 łyżką oliwy.
  • Na patelni zrumienić makaron, dodać pesto, wymieszać i chwilkę razem podgrzać.
  • Przed podaniem posypać dodatkowo parmezanem.

przepis_southbeach_23

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s