Szarlotka

szarlotka

Składniki na ok. 15-16 porcji:

  • 2 kg jabłek kwaśnych, twardych (w USA – typ Honeycrisp, Granny Smith, w Polsce – typ szara reneta, antonówka)
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 290 g masła, zimnego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 8 łyżek brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 – 4 łyżki zimnej wody
  • przyprawy: sól, cynamon

Przygotowanie:

  • Kruche ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, szczyptę soli i pokrojone w kosteczkę masło. Zmiksować mikserem z końcówką typu hak przez około 1 minutę, aż składniki zaczną się łączyć. Następnie rozcierać składniki w palcach, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodać 3-4 łyżki wody i zagniatać ciasto ręką, aż zacznie łączyć się w większe kawałki, a na końcu w jednolitą kulę bez grudek. Rozpłaszczyć na placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Nadzienie: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na cienkie plasterki o grubości ok. 3 mm. Jabłka włożyć do większej miski, dodać 8 płaskich łyżek cukru (można łyżkę mniej), 2 łyżeczki cynamonu, cukier wanilinowy i wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 190 st.C (= 375 st.F).
  • Tortownicę o średnicy ok. 27 cm posmarować grubo masłem.
  • Ciasto podzielić na 2 części (jedną niewiele większą od drugiej). Na stolnicy rozłożyć papier do pieczenia i podsypać go mąką (w ten sposób będzie łatwiej przełożyć kruche ciasto do tortownicy). Większą część rozwałkować na placek większy niż średnica formy. Ciastem wyłożyć spód i wykleić boki formy (im wyżej tym lepiej). Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy.
  • Jabłka wyłożyć na spód ciasta, docisnąć je do dna, aby ułożyły się poziomo, przykryć rozwałkowanym ciastem, docisnąć brzegi do dołu, aby delikatnie skleiły się z ciastem po bokach.
  • Nożem przebić ciasto w 4-5 miejscach i wstawić do piekarnika. Piec przez 70-80 minut. Pod koniec pieczenia można okryć zrumienione brzegi ciasta kawałkami folii aluminowej. Szarlotkę odstawić do ostudzenia. Posypać cukrem pudrem, podawać na ciepło z lodami śmietankowymi.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com

szarlotka

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s