Zupa marchewkowa

zupa marchewkowa

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1 kg marchwi
  • 2 średnie cebule
  • sok z 1 pomarańczy
  • oliwa lub klarowane masło
  • 4-5 łyżek śmietany 12-18%
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, imbir w proszku, curry, tymianek
  • do dekoracji: świeża bazylia

Przygotowanie:

  • Przygotować 1 l wywaru warzywnego wg tego przepisu.
  • Marchewki obrać i pokroić na plastry.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy lub masła klarowanego i zeszklić cebulę. Dodać pokrojone marchewki. Podsmażyć kilka minut, następnie zalać bulionem i gotować pod przykryciem, aż marchew będzie miękka.
  • Wycisnąć sos z 1 pomarańczy, dodać do zupy i zmiksować całość ręcznym blenderem (można również przetrzeć przez sitko, żeby krem miał bardziej „aksamitną” konsystencję).
  • Doprawić: solą, pieprzem oraz dodać: 1/2 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki imbiru oraz 1 łyżeczkę curry.
  • Przed podaniem dodać po łyżce śmietany do każdej porcji, posypać suszonym tymiankiem i udekorować świeżą bazylią.
  • Przepis pochodzi ze strony: ivkawkuchni.pl
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s