Faszerowane papryki (bez mięsa)

faszerowane papryki

Składniki na 3-4 porcje:

  • 4 duże czerwone papryki
  • ½ szklanki zielonej soczewicy
  • ½ szklanki kuskusu z pełnoziarnistej pszenicy
  • 1 duży pomidor
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1¼ szklanki bulionu warzywnego lub wody (do soczewicy)
  • ½ szklanki bulionu warzywnego (do kuskusu)
  • ½ szklanki sera feta
  • ¼ szklanki świeżej bazylii
  • oliwa
  • łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, chili w płatkach

Przygotowanie:

  • Nagrzać piekarnik do 200 st.C (=400 st.F). Duże naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Papryki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Papryki wysmarować oliwą (również od spodu, można użyć pędzelka) i oprószyć solą i pieprzem. Piec przez 20-25 minut.
  • W niedużym rondelku połączyć ½ szklanki przepłukanej soczewicy, 1¼ szklanki bulionu warzywnego, dodać 1 liść laurowy. Zagotować, zredukować ogień i gotować przez 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana. Następnie usunąć liść i odcedzić z wody.
  • W średnim rondelku rozgrzać łyżkę oliwy (lub masła klarowanego). Cebulę obrać, posiekać w kostkę, dodać szczyptę soli i zeszklić. Pomidora obrać i pokroić w kostkę. Następnie dodać posiekany czosnek i pokrojonego pomidora. Po chwili odstawić z ognia. Dodać suchy kuskus. Zagotować ½ szklanki bulionu warzywnego i dodać do rondelka. Przykryć pokrywką i odstawić. Po 5 minutach wymieszać i dodać odcedzoną soczewicę.
  • Do farszu dodać pokrojoną w kostkę fetę, 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny, posiekaną bazylię, szczyptę soli oraz kilka płatków chili (wg uznania). Wymieszać. Wypełnić każdą połówkę papryki farszem.
  • Przepis pochodzi ze strony: cookieandkate.com

faszerowane papryki

przepis_southbeach_23* kuskus z pełnoziarnistej pszenicy można spożywać w 2 i 3 fazie diety. Indeks glikemiczny dla kuskusu wynosi 50.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s