Warzywne leczo

warzywne leczo

Składniki na 3-4 porcje:

  • 8 pieczarek (ok. 225 g)
  • 3 czerwone papryki
  • 1 duża lub 2 małe cukinie
  • 10 łyżek soczewicy czerwonej
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 średnie cebule
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, chilli
  • olej lub masło klarowane

Przygotowanie:

  • Przygotować warzywa: paprykę umyć i pokroić w dużą kostkę, cebulę, cukinię i pieczarki obrać i również pokroić w kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju lub masła klarowanego i zeszklić cebulę. Następnie dodać paprykę a po 2 minutach pieczarki i cukinię. Dolać ok. 1/3 szklanki (lub więcej) wody. Dusić wszystko przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.
  • Soczewicę opłukać na sitku i dodać do warzyw. Zalać całość pomidorami. Dusić ok. 10 minuta aż soczewica będzie miękka.
  • Doprawić przyprawami: solą, pieprzem, papryką i chili.
  • Przepis pochodzi ze strony: zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com

przepis_southbeach_123

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s