Ratatouille (ratatuj)

ratatuj

Składniki na 2 porcje:

  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała lub średnia cukinia
  • 1 mała papryka czerwona
  • 5 pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 90-100 g sera mozzarella
  • oliwa lub masło klarowane
  • przyprawy: oregano, bazylia, sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 st.C (= 355 st.F).
  • Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry (wraz ze skórką). Przełożyć na sitko i oprószyć dobrze solą. Odstawić, żeby warzywa puściły soki. Po ok. 20-30 minutach opłukać je pod wodą i osuszyć. Paprykę również umyć i pokroić w plastry.  Uwaga: warzywa można również pokroić w kostkę, dzięki temu będą równomiernie miękkie po upieczeniu.
  • Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego lub oliwy, zeszklić cebulę.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki a następnie pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Dusić ok. 20 minut w między czasie dodając przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: suszone oregano i bazylię oraz sól i pieprz. Sos przełożyć do miski, dodać ok. 50 ml wody i zmiksować ręcznym blenderem.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować łyżeczką oliwy. Do środka wlać cały sos pomidorowy, ułożyć naprzemiennie plasterki warzyw i docisnąć je do dna, aby były przykryte sosem.
  • Naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Po 25 minutach ściągnąć folię i dodać ser mozzarella  pokrojony w plastry lub kostkę. Wstawić na kolejne 10 minut.
  • Przepis pochodzi ze strony: krainamiodemplynaca.blogspot.com

przepis_southbeach_123

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s