Kasza z bakłażanem i pomidorami

kaszotto z baklazanem i pomidorami (3)

Składniki na 2-3 porcje:

  • 1/4 szklanki kaszy pęczak lub perłowej
  • 1 mały lub średni bakłażan
  • 3 średnie pomidory malinowe
  • 80 g sera mozzarella
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina (ew. białego)
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • bazylia, zioła prowansalskie, oregano

Przygotowanie:

  • Cebulę i 3 ząbki czosnku posiekać w kostkę.
  • Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć kaszę pęczak. Dodać cebulę i czosnek, smażyć dalej przez ok. 5 minut, często mieszając.
  • Dodać 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, ½ łyżeczki suszonego oregano, doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze przez minutę.
  • Wlać wino i wygotować. Następnie dodać szklankę gorącego bulionu, wymieszać i zagotować. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut.
  • Bakłażana pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć, obrać i również pokroić w kostkę.
  • Zdjąć pokrywę, dodać rodzynki, bakłażana oraz pomidory (razem z sokiem). Przykryć i gotować przez 5 minut.
  • Dodać 2 łyżeczki octu balsamicznego, wypestkowaną i pokrojoną papryczkę chili, wymieszać wszystko, ponownie przykryć i gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
  • Otworzyć i mieszając gotować 1 minutę, dodać starty ser, przykryć i gotować przez ok. pół minuty aż ser się roztopi. Posypać bazylią.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s