Sałatka z tuńczykiem, papryką i awokado

sałatka z tuńczykiem papryką i awokado

Składniki na 2 porcje:

  • 2 duże garści mieszkanki sałat (ok. 80-100 g)
  • puszka tuńczyka w kawałkach (dobrej jakości)
  • 4- 5 małych korniszonów
  • ½ papryki
  • ½ awokado (można całe)
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
  • sos 1000 Wysp lub w wersji light: 3-4 łyżki jogurtu greckiego, 1/2 posiekanego ząbka czosnku, ½ łyżeczki miodu, ½ łyżeczki oliwy, ½ łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego, ½ łyżeczki mielonej papryki

Przygotowanie:

  • Sałatę umyć, osuszyć, wyłożyć na talerze.
  • Cebulę obrać, pokroić na bardzo drobną kostkę. Posypać nią sałatę.
  • Paprykę, ogórki i awokado również pokroić na kawałki i wyłożyć na sałatę.
  • Tuńczyka wyłożyć na sitko, delikatnie przepłukać letnią wodą, odcisnąć i ułożyć na wierzchu.
  • Wymieszać składniki sosu i polać nimi sałatkę.
  • Przepis pochodzi ze strony: madonsb.blogspot.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s