Zupa z soczewicy, ciecierzycy i pomidorów

zupa z soczewicy, ciecierzycy

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy (ok. 90 g)
  • ½ szklanki komosy ryżowej= quinoa (ok. 90 g)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub przecieru pomidorowego
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: kumin, kurkuma, czerwona papryka, sól, pieprz
  • do smażenia: oliwa

Przygotowanie:

  • Przygotować 1,5 l bulionu warzywnego.
  • Komosę ryżową opłukać w zimnej wodzie i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (zwykle 1 szklanka wody na ½ szklanki komosy, gotować ok. 15 minut)
  • Cebulę i 3 ząbki czosnku posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć na niej cebulę, po ok. 3 minutach dodać czosnek i smażyć kolejne 3 minuty.
  • Dodać przyprawy: łyżeczkę kuminu, łyżeczkę kurkumy, ½ łyżeczki czerwonej papryki. Wymieszać wszystko i przełożyć do garnka.
  • Dodać 1,5 l bulionu i  ½ szklanki suchej soczewicy, gotować ok. 15 minut.
  • Dodać ugotowaną komosę, odcedzoną ciecierzycę i pomidory oraz kilka marchewek z bulionu. Gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zmiksować krótko ręcznym blenderem.
  • Podawać z keksem śmietany.
  • Przepis pochodzi ze strony: cookingforemily.pl

przepis_southbeach_23zupa z soczewicy, ciecierzycy (2)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s