Omlet z owocami

omlet bananowy

Składniki na 1 omlet:

  • 1 całe jajko + 2 białka
  • 1 średni banan
  • garść borówek
  • garść malin
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • cynamon
  • miód

Przygotowanie:

  • W miseczce rozgnieść widelcem na papkę 2/3 banana  (pozostałą część pokroić i odłożyć do ułożenia na wierzch omletu).
  • Dodać 1 całe jajko i 2 białka, 3 łyżki płatków owsianych, szczyptę cynamonu. Wymieszać.
  • Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką (można ew. dodać pół łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego).
  • Wylać omletową masę na patelnię. Przykryć pokrywką i trzymać na małym ogniu. Potrząsnąć patelnią, jeśli omlet swobodnie będzie się poruszał i jest ścięty od spodu, można go odwrócić na 2 stronę (omlet można zsunąć z patelni na pokrywkę, przyłożyć patelnię do pokrywki „do góry nogami” i obrócić do normalnej pozycji).
  • Trzymać omlet na ogniu jeszcze przez kilka minut. Przełożyć na talerz.
  • Wymieszać 3 łyżki jogurtu z 1 łyżką mleka, dodać odrobinę miodu. Rozprowadzić na omlecie.
  • Na wierzch ułożyć resztę banana, borówki oraz maliny.
  • Posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi oraz polać miodem.
  • Przepis pochodzi ze strony: make-it-healthier.blogspot.com
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s