Tagliatelle w pomidorowym sosie

makaron z pomidorami i selerem naciowym

Składniki na 1-2 porcje:

  • 80 g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka (opcjonalnie)
  • 5 dużych suszonych pomidorów (w oleju)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju z pomidorów
  • przyprawy: sól, słodka papryka
  • dodatki: parmezan, świeża bazylia

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente (ok. 8 minut).
  • Warzywa umyć i pokroić w cienkie plasterki.
  • W dużej patelni rozgrzać łyżeczkę oleju z pomidorów, wrzucić seler naciowy i marchewkę. Smażyć przez ok. 5 minut, dodać pokrojone suszone pomidory, smażyć kolejne 3-4 minuty.
  • Dodać pomidory z puszki oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  • Dodać przyprawy: łyżeczkę słodkiej papryki, 2 szczypty soli i smażyć do momentu zgęstnienia sosu.
  • Ugotowany i odcedzony makaron dodać na patelnię, wymieszać z sosem. Danie podawać posypane parmezanem.
  • Przepis pochodzi ze strony: qchenne-inspiracje.blogspot.com

makaron z pomidorami i selerem naciowym 2

przepis_southbeach_23

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s