Spaghetti z cukinii z groszkiem, pesto i pomidorkami

spaghetti z cukinii z pesto i pomidorkami

Składniki na 2-3 porcje:

  • 2 duże lub 3 średnie cukinie
  • 1 puszka zielonego groszku (425 g)
  • pomidorki koktajlowe (ok. 20-25 sztuk)
  • 25 g liści bazylii (1 doniczka)
  • 70 ml oliwy
  • 2 łyżki orzeszków pinii, nerkowców lub włoskich (ok. 25 g)
  • 10 g tartego parmezanu na pesto + 4 łyżki do posypania
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka masła klarowanego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Składniki na pesto: 25 g umytych i osuszonych liści bazylii, 10 g tartego parmezanu, 2 łyżki orzeszków pinii (25 g), 70 ml oliwy (można odrobinę mniej), 1 mały ząbek czosnku zmiksować np. ręcznym blenderem. Doprawić solą (ok. 3 szczypty).
  • Cukinię umyć i pokroić w nitki spaghetti za pomocą obieraczki julienne (można wyrzucić część z pestkami).
  • Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, podsmażyć delikatnie groszek, a następnie dodać cukinię. Krótko przesmażyć, żeby cukinia pozostała lekko chrupiąca i nie puściła za dużo wody. Dodać pesto i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  • Wyłożyć na talerze, na wierzch ułożyć pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
  • Całość posypać startym lub pokrojonym parmezanem.
  • Przepis pochodzi ze strony: kuchniaagaty.pl

przepis_southbeach_23

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s