Jajka opiekane na fasolce szparagowej

jajka na fasolce szparagowej

Składniki na 2 porcje:

  • 340 g fasolki szparagowej (można mniej ok. 300 g)
  • 100 g sera feta (można mniej ok. 70 g)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki szczypiorku
  • oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Nagrzać piekarnik do 180 st. C (= 355 st.F)
  • Fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki i ugotować u osolonej wodzie (ok. 8-10 minut). Dobrze odcedzić.
  • Naczynie żaroodporne skropić 1 łyżką oliwy, wyłożyć na dnie ugotowaną fasolkę szparagową, posypać małymi kawałkami sera feta, lekko wymieszać.
  • Jajka rozbić do miseczki a następnie delikatnie przelać do naczynia. Doprawić szczyptą soli, ew. pieprzem.
  • Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 minut (w zależności od preferowanej konsystencji jajek). Wierch posypać posiekanym szczypiorkiem.
Wartość energetyczna: ok. 930 kcal/ całe danie

przepis_southbeach_23

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s