Ryba w cukinii z bazyliowym pesto

ryba w cukinii z bazyliowym pesto

Składniki na 2 porcje:

  • 2 filety rybne np. dorsz, okoń nilowy
  • 1 mała cukinia
  • 25 g liści bazylii (1 doniczka)
  • 4 łyżki orzeszków pinii lub nerkowców (ok. 50 g)
  • 10 g tartego parmezanu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 garście mieszanki sałat z rukolą
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ew. kuskus)
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, polać sokiem z połowy cytryny. Odstawić na 20-30 minut.
  • Na suchej patelni zrumienić 4 łyżki orzeszków pinii.
  • Składniki na pesto: 25 g umytych i osuszonych liści bazylii, 10 g tartego parmezanu, 2 łyżki orzeszków pinii (25 g), 70 ml oliwy (można odrobinę mniej), 1 mały ząbek czosnku zmiksować np. ręcznym blenderem. Doprawić solą (ok. 3 szczypty) oraz pieprzem.
  • Pół szklanki suchej kaszy jaglanej przepłukać najpierw w zimnej wodzie, później w bardzo ciepłej. Kaszę przełożyć do rondelka, zalać szklanką wrzącej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu, przez około 15 minut (nie wolno mieszać, ani podnosić pokrywki). Wyłączyć ogień pod rondelkiem, dodać szczyptę soli. Przykryć rondelek pokrywką i pozwolić kaszy „dojrzeć” przez 10 minut.
  • Cukinię „pokroić” obieraczką na cienkie długie plasterki. Każdy filet ryby skropić oliwą a następnie zawinąć w 5-6 pasków cukinii.
  • Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i smażyć ryby przez ok. 3-4 minuty z każdej strony, do czasu aż ryba będzie usmażona w środku.
  • Na talerzach rozłożyć rukolę, na wierzchu położyć rybę w cukinii, polać 3-4 łyżkami bazyliowego pesto i posypać resztą orzeszków pinii. Podawać z kaszą jaglaną.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com

przepis_southbeach_23

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s