Ryż z warzywami

ryż z warzywami

Składniki na 3 porcje:

  • 1 szklanka ryżu brązowego, jaśminowego (ok. 200 g)
  • 370-450 g brokuła i kalafiora (łączna waga, proporcje wg uznania)
  • 2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 średnie lub 2 b.duże pieczarki
  • 1/4 papryczki chili
  • sól, pieprz, tymianek, kurkuma
  • sos sojowy

Przygotowanie:

  • Szklankę ryżu zalać 1,5 szklanki wody, dodać szczyptę soli, gotować pod przykryciem ok. 20 minut (w między czasie raz mieszając). Odstawić z ognia, zostawić jeszcze na kilka minut pod przykryciem.
  • Odłożyć połowę ryżu, pozostałą połowę doprawić kurkumą, aby nabrała żółtego koloru.
  • Na osoloną wodę wrzucić kalafiora, zaczekać aż woda ponownie się zagotuje, zmniejszyć nieco ogień. Po 4-5 minutach dodać brokuła, gotować jeszcze 7-8 minut do miękkości. Odcedzić.
  • Marchewkę i seler naciowy pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać marchewkę i seler, podsmażyć kilka minut. W między czasie umyć i pokroić pieczarki w plasterki, dodać na patelnię.
  • Jak pieczarki podsmażą się, dodać ugotowane warzywa i ryż, wymieszać.
  • Doprawić pieprzem, 1-2 łyżeczkami tymianku, 1/4 posiekanej papryczki chili, polać sosem sojowym.
  • Przepis pochodzi ze strony: vegetanie.blogspot.com

przepis_southbeach_23

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s