Jaglanka truskawkowa

jaglanka truskawkowa

Składniki na 2 porcje:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2 garści truskawek
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego

Przygotowanie:

  • Pół szklanki suchej kaszy jaglanej wsypać do małego rondelka, podprażyć na średnim ogniu przez ok. 3-5 minuty, aż zacznie wydzielać charakterystyczny zapach.
  • Kaszę przełożyć do rondelka, zalać szklanką wrzącej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu, przez około 15 minut (nie wolno mieszać, ani podnosić pokrywki). Jeśli gotujemy na najmniejszym możliwym ogniu wtedy czas gotowania może wydłużyć się do 18-20 minut.
  • Wyłączyć ogień pod rondelkiem, dodać szczyptę soli. Przykryć rondelek pokrywką i pozwolić kaszy „dojrzeć” przez 10 minut.
  • Truskawki umyć i usunąć szypułki.
  • W blenderze zmiksować 2 garści umytych truskawek, 3/4 szklanki mleka, pół łyżeczki miodu, pół łyżeczki aromatu waniliowego. Wymieszać kaszę z sosem truskawkowym.
  • Przepis pochodzi ze strony: qchenne-inspiracje.blogspot.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s