Tagliatelle z pieczarkami i pomidorami

makaron z pieczarkami i pomidorami (1)
Składniki na 2-3 porcje:

  • 200 g makaronu tagliatelle pełnoziarnistego lub z mąki durum
  • 450 g pieczarek
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • parmezan
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek
  • do smażenia: oliwa lub masło klarowane

Przygotowanie:

  • Pieczarki umyć i pokroić w plasterki lub ćwiartki.
  • Cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy lub masła klarowanego i podsmażyć krótko cebulkę, dodać 3-4 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki.
  • Na patelnię dodać pieczarki i smażyć, dopóki nie odparuje z nich większość soku.
  • Dodać krojone pomidory (razem z sokiem) i przyprawy: ¾ łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, ½ łyżeczki oregano, ½ łyżeczki ziół prowansalskich lub tymianku. Smażyć bez przykrycia ok. 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Makaron tagliatelle ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  • Makaron ułożyć na talerzu, dodać pieczarki z pomidorami, udekorować parmezanem.
  • Przepis pochodzi ze strony: madonsb.blogspot.com

przepis_southbeach_23

makaron z pieczarkami i pomidorami (2)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s