Makaron z zieloną fasolką i pomidorami

makaron z zielona fasolka i pomidorami (1)

Składniki na 2-3 porcje:

  • 120 g pełnoziarnistego makaronu rurki
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  • 2 średnie dojrzałe pomidory malinowe
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 20-30 g masła
  • przyprawy: sól, pieprz
  • dodatki: parmezan, świeża bazylia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Zagotować wodę w dużym garnku, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć fasolkę, ugotować ją do miękkości (około 7 minut). Fasolkę odcedzić na sitku, pozostawiając wodę z gotowania.
  • Wodę przelać z powrotem do garnka, dodać więcej soli, zagotować, wsypać makaron i ugotować go al dente.
  • Z fasolki odciąć końcówki, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Z ćwiartek usunąć nasiona, a miąższ pomidorów pokroić w kosteczkę. Pokrojone pomidory przełożyć do głębszego talerza, wymieszać z solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz 2 łyżkami oliwy.
  • Makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, dodać fasolkę, pomidory wraz z sokiem i wszystko delikatnie wymieszać. Dodać 20-30 g masła oraz szczyptę soli. Przykryć garnek na chwilkę, a gdy masło się roztopi wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
  • W razie konieczności doprawić pieprzem. Danie posypać startym parmezanem i udekorować świeżą bazylią.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com

przepis_southbeach_23
makaron z zielona fasolka i pomidorami (2)
makaron z zielona fasolka i pomidorami (3)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s