Kasza jaglana z musem jabłkowym

kasza jaglana z musem jabłkowym

Składniki na 2 porcje:

  • 6 łyżek kaszy jaglanej (ok. 90 g)
  • 2 – 2,5 szklanki mleka
  • 2 średnie jabłka
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • łyżeczka miodu
  • cynamon
  • garść migdałów
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki migdałów w płatkach

Przygotowanie:

  • Kaszę przepłukać w zimnej, a później bardzo ciepłej wodzie.
  • 2 szklanki mleka wlać do rondelka i zagotować. Kaszę przesypać do rondelka, dodać 6 łyżek wiórków kokosowych. Rondelek przykryć, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut (do momentu, gdy kasza będzie miękka i wchłonie większość płynu).  Pod koniec dodać łyżeczkę miodu.
  • Jabłka umyć, pokroić wraz ze skórką na mniejsze części i wrzucić do blendera. Dodać 2 szczypty cynamonu i zmiksować na gładki mus. W czasie miksowania można dodać trochę wody, by blender mógł lepiej zmiksować owoce.
  • Mus przelać do małego rondelka i gotować na średnim ogniu (często mieszając) do momentu aż zacznie wrzeć.
  • Migdały i orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki.
  • W wysokiej szklance ułożyć warstwy: kasza jaglana w mleku, mus, garść migdałów z orzechami, znowu kaszę jaglaną i mus.  Wierzch posypać płatkami migdałów.
  • Przepis pochodzi ze strony: alice-kitchenland.blogspot.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s