Bakłażany w pomidorach z sosem czosnkowym

bakłażany w pomidorach

Składniki na 2-3 porcje:

  • 2 średnie bakłażany
  • 4-5 pomidorów lub puszka krojonych pomidorów
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 150-200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 dużego ogórka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cynamon, cukier, kurkuma, pieprz, sól
  • sos sojowy
  • oliwa

Przygotowanie:

  • Bakłażany umyć i pokroić w plastry grubości od 5-8 mm. Posolić dużą ilością soli, skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na 20-30 minut. Następnie bakłażana opłukać z soli, osuszyć przy pomocy ręczników papierowych.
  • W dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Każdy kawałek bakłażana posypać szczyptą kurkumy. Smażyć (najlepiej w kilku partiach) z obu stron, aż zmiękną i zarumienią się. Usmażone bakłażany przenieś na talerz wyłożony papierem, żeby odcisnąć nadmiar tłuszczu.
  • Pokroić 1 cebulę w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę. Do rozgrzanego rondelka z łyżką oliwy, dodać pokrojoną cebulę, szczyptę cynamonu i szczyptę cukru. Wymieszać i smażyć przez około 5 minut, następnie dodać pokrojone pomidory i trochę wody. Dusić pomidory około 10-15 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
  • Bakłażany ponownie przełożyć do dużej czystej patelni. Zalać je sosem pomidorowym i dusić jeszcze ok. 10 minut.
  • Przygotować sos czosnkowy – w miseczce wymieszać jogurt naturalny, pół ogórka startego na tarce z małymi oczkami, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 1 łyżkę soku z cytryny oraz szczyptę soli.
  • Przepis pochodzi ze strony: wegannerd.blogspot.com

przepis_southbeach_23

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s