Pulpety ryżowe z pieczarkowym farszem

kule ryżowe z pieczarkami

Składniki:

  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 10 pieczarek (ok. 220 g)
  • 1 duża cebula
  • 2-3 jajka (1 jajko do ryżu + 1-2 jajka do panierki)
  • pieprz, tymianek, oregano, ostra papryka
  • mąka migdałowa (zamiast bułki tartej)
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • 250 g ryżu przepłukać w zimnej wodzie, przesypać do rondelka i zalać wrzątkiem (0,5 l wody), dodać pół łyżeczki soli. Gotować pod przykryciem do miękkości, ok. 20 minut (aż cała woda się wchłonie, ryż może być lekko rozgotowany). Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • Do ryżu wbić 1 jajko i doprawić przyprawami: tymiankiem, ostrą papryką, pieprzem. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • Pieczarki i 1 cebulę pokroić w drobną kostkę (lub w poszatkować w mikserze). Na patelni rozgrzać łyżkę i podsmażyć pieczarki z cebulą do czasu wyparowania wody. Dodać przyprawy pieprz, oregano. Odstawić do ostudzenia.
  • Z masy ryżowej dużą łyżką nabierać ryż, w dłoni formułować płaski okrąg, na który nałożyć łyżeczkę pieczarkowego farszu. Ponownie łyżką nabrać ryż, położyć na farsz, docisnąć i w rękach delikatnie uformować kule (w rękach ryż może się zbytnio kleić i odrywać, więc można pomagać sobie łyżką).
  • Obtoczyć kule w roztrzepanym jaju i mące migdałowej (lub bułce tartej). Na koniec docinać w rękach farsz, wtedy kule zrobią się bardziej zwarte i gładkie.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć kule z minimum 4 stron do uzyskania złotego koloru.
  • Przepis pochodzi ze strony: vegetanie.blogspot.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s