Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy

pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy

Składniki na 3 porcje:

  • 2/3 szklanki suchej soczewicy
  • 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 średnia/ duża cukinia
  • 3-4 duże pomidory malinowe
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz, kurkuma, kumin, ostra papryka w proszku
  • oliwa

Przygotowanie:

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej przepłukać na sitku najpierw z zimnej wodzie, później w gorącej. Przełożyć do małego rondelka, zalać 1 i 1/3 szklanki gorącej/ wrzącej wody. Gotować do idealnej miękkości ok. 15-20 minut, do wchłonięcia się wody. Po ugotowaniu zostawić pod przykryciem na 10 minut, a później dokładnie wystudzić i odparować.
  • 2/3 szklanki soczewicy dokładnie przepłukać. Przełożyć do małego rondelka, zalać 1 i 1/3 szklanki gorącej/ wrzącej wody, dodać pół łyżeczki soli. Gotować pod przykryciem do idealnej miękkości ok. 20-30 minut, do wchłonięcia się wody (może nieco się rozgotować). Po ugotowaniu zostawić pod przykryciem na 10 minut, a później dokładnie wystudzić i odparować.
  • Cukinię umyć i pokroić w talarki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na większej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę. Połowę podsmażonej cebuli przełożyć z patelni do miseczki do ostudzenia. Na patelnię dodać pokrojony ząbek czosnku, ostrą paprykę lub chili w proszku i chwilę podsmażyć. Następnie dodać cukinię i smażyć mieszając przez ok. 2 – 3 minuty. Dodać przyprawy: sól, pieprz, min. 1/2 łyżeczki kuminu, min. 1/2 łyżeczki kurkumy. Dodać pomidory, ponownie posolić i doprawić pieprzem. Wymieszać i podgotować ok. 6 – 8 minut mieszając od czasu do czasu.
  • Pozostałą połowę cebuli połączyć z ugotowaną soczewicą i kaszą jaglaną, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić mocno solą i pieprzem. Z powstałej masy uformować małe pulpeciki i obtoczyć je w oliwie. Na patelni dobrze rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć kulki aż będą zrumienione (ok. 4-5 minut z każdej strony). Pulpeciki obracać bardzo delikatnie, aby się nie rozpadły (im dłużej się smażą tym są mnie zwarte).
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com

przepis_southbeach_23

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s