Pyszne faszerowane pieczarki

faszerowane pieczarki
Składniki na porcje dla 1-2 osób:

  • 12-15 średnich / większych pieczarek (ok. 220-250 g)
  • 100 g sera ricotty niskotłuszczowego
  • skórka z połowy cytryny
  • 1/2 papryczki chilli lub jalapeno
  • duża garść startego parmezanu
  • 2 łyżki świeżych listków oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • garść rukoli do posypania

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 220°C (= 425 st. F).
  • Pieczarki umyć i oderwać/ odciąć nóżki. Osuszyć na ręczniku papierowym.
  • Do miseczki wlać 4-5 łyżek oliwy, dodać 2 szczypty soli i świeżo zmielony pieprz, wymieszać. Kapelusze „obtoczyć” w doprawionej oliwie. Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć pieczarki (wnętrzem do góry).
  • Z papryczki ostrożnie usunąć nożem pestki (nie dotykając bezpośrednio rękami), pokroić ją w drobną kosteczkę.
  • Zetrzeć skórkę z 1 cytryny na tarce z drobnymi oczkami.
  • W misce wymieszać ricottę, skórkę z cytryny, chilli, garść startego parmezanu i 2 łyżki listków oregano. Poprawić szczyptą soli i pieprzem.
  • Pieczarki napełnić farszem (1-2 łyżeczki na 1 kapelusz).
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  • Pieczarki wyjąć i posypać listkami rukoli. Można podawać z pomidorkami koktajlowymi.
  • Przepis pochodzi ze strony: cookbythebook.pl
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s