Makaron penne z bakłażanem i pomidorami

makaron z baklazanem i pomidorami
Składniki na 2 porcje:

  • 1 mały/ średni bakłażan
  • 3 świeże pomidory
  • 1/2 szklanki passaty (przecieru pomidorowego)
  • 100 g pełnoziarnistego makaronu penne
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 20 liści świeżej bazylii
  • tarty ser
  • sól, pieprz, oregano, cukier

Przygotowanie:

  • Bakłażana umyć, pokroić na 1 cm plastry, a następnie na wąskie prążki. Przełożyć do dużego sitka lub miski, posolić 2-3 szczyptami soli, wymieszać i odstawić na około 20 minut.
  • Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i nasiona z komór (wyrzucić je). Miąższ pokroić w kosteczkę.
  • Zagotować wodę w garnku, posolić, wrzucić 100 g makaronu i gotować aż będzie al dente (7-8 minut). Odcedzić.
  • Bakłażana opłukać z soli i osuszyć ręcznikami papierowymi.
  • Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy razem z 2 dużymi, posiekanym ząbkami czosnku. Gdy czosnek będzie lekko zrumieniony dodać kolejną łyżkę oliwy oraz bakłażany i smażyć przez 15 minut aż całkiem zmięknie. Podczas smażenia wlewać po łyżce gorącej wody aby bakłażan nie przywierał do dna i lekko się podgotowywał.
  • Do miękkiego bakłażana dodać 1/2 szklanki przecieru pomidorowego i wymieszać. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, 1 łyżeczką suszonego oregano i 1/2 łyżeczki cukru.
  • Gotować przez minutę, następnie dodać świeże pokrojone pomidory i ponownie zagotować przez kilka minut
  • Dodać ugotowany makaron, posiekaną bazylię oraz tarty ser, wymieszać i podawać.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com

przepis_southbeach_23

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s