Kasza jaglana z owocami

kasza jaglana z owocami (4)
Składniki na 2 porcje:

  • 6 kopiastych łyżek suchej kaszy jaglanej
  • 2 banany lub 4 garści borówek
  • 170-200 g malin
  • 6 łyżek mleczka kokosowego lub 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  • 6 łyżek suchej kaszy wsypać do średniego rondelka (włączyć średni ogień), podprażyć często mieszając, ok. 3-5 minut, aż zacznie wydzielać charakterystyczny zapach
  • Kaszę zalać wrzącą wodą, odcedzić na drobnym sitku i ponownie przełożyć do rondelka.
  • Zalać ok. 200 ml wrzącej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem (nie wolno mieszać, ani podnosić pokrywki), na małym ogniu, przez około 15 minut. Jeśli gotujemy na najmniejszym możliwym ogniu wtedy czas gotowania może wydłużyć się do 18-20 minut.
  • Wyłączyć ogień pod rondelkiem, dodać szczyptę soli, ew. łyżeczkę oleju np. lnianego, sezamowego.Przykryć rondelek pokrywką i pozwolić kaszy „dojrzeć” przez 10 minut.
  • Maliny umyć, zmiksować, dodać łyżeczkę miodu, 6 łyżek mleczka kokosowego lub 2 łyżki jogurtu naturalnego.
  • Przepis pochodzi ze strony: zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com

Można podawać w wariantach:

  • mus malinowy + pokrojony banan
  • mus malinowy + 2 garści borówek

Wersja z musem malinowym i bananem:

kasza jaglana z owocami

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s