Pizza na kalafiorowym spodzie z pomidorkami i kukurydzą

pizza na kalafiorowym spodzie

Składniki na 2 porcje:

  • 1 średni kalafior (ok. 600-650 g po obraniu)
  • 80 g sera mozzarella do spodu + 60 g na wierzch
  • 1 jajko
  • 2 duże pomidory lub 1 puszka krojonych
  • pół małej cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki kukurydzy lub pół żółtej papryki
  • garść rukoli
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia, sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Kalafiora obrać z liści, podzielić na różyczki i rozdrobnić w blenderze.
  • Kalafiora ugotować na parze (w specjalnym garnku lub w zwykłym dużym zagotować wodę, rozdrobnionego kalafiora przełożyć do większego sitka i sitko umieścić w garnku, tak aby połowa sitka była zanurzona w wodzie). Gotować w zależności od metody ok. 10-20 minut, aż kalafior będzie miękki. Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia.
  • Nastawić piekarnik na 200 st.C (= 395 st.F).
  • 80 g sera mozzarella zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, resztę pokroić w kawałki do położenia na wierzch.
  • Przełożyć kalafiorowe „wiórki” na czystą, bawełnianą ścierkę. Zwinąć ją ciasno, zakręcić końce i wyciskać z kalafiora nadmiar wody, do momentu gdy woda nie będzie odsączała się już.
  • Kalafiora przełożyć do średniej miski, dodać 1 jajko, pieprz, 2-3 szczypty soli, 2 łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano oraz startą mozzarellę. Wymieszać łyżką i przesypać całą masę na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Łyżką uformować okrąg i przyklepać ciasto (do grubości ok. pół centymetra) tak żeby przypominało ciasto na pizzę.
  • Piec spód ok. 25 minut, aż do zrumienienia.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w drobną kostkę (można również całkowicie zmiksować).
  • W rondelku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać pół pokrojonej cebuli, 1 posiekany ząbek czosnku, zeszklić cebulę (2-3 minuty), dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, łyżeczką suszonego oregano, bazylią (świeżą lub suszoną), ewentualnie łyżeczką cukru. Sos gotować przez około 15 minut pod przykryciem do zgęstnienia.
  • Na podpieczony spód nałożyć sos pomidorowy. Wyłożyć dodatki: pomidorki przekrojone na pół, kukurydzę (w diecie sb można zastąpić ją papryką pokrojoną w paseczki), ser mozzarella w kawałkach.
  • Piec kolejne 10 minut, aż ser się rozpuści.
  • Po wyciągnięciu z piekarnika udekorować garścią rukoli.

przepis_southbeach_123

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s