Frittata ze szpinakiem, cukinią, papryką i serem feta

frittata ze szpinakiem cukinią i papryką
Składniki na porcję dla 2 osób:

  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 1/2 średniej cukinii
  • 2/3 czerwonej papryki
  • 60-70 g sera feta
  • 4 jajka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C (= 355 st.F)
  • Szpinak umyć i osuszyć, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać obrany, starty lub posiekany 1 ząbek czosnku. Podsmażyć przez minutę, następnie dodać szpinak i smażyć kolejne 2-3 minuty na małym ogniu.
  • Pół cukinii obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w małą kosteczkę. Szczypiorek posiekać.
  • W misce roztrzepać widelcem 4 jajka, doprawić pieprzem i 2-3 szczyptami soli, dodać cukinię, paprykę i szczypiorek, wymieszać widelcem.
  • Szpinak przełożyć na dno naczynia żaroodpornego, zalać go masą jajeczną. Posypać całość serem feta pokrojonym w małą kostkę.
  • Wstawić do piekarnika na 25 minut (do momentu gdy masa jajeczna w środku będzie ścięta).
  • Inspiracja pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s