Frittata ze szpinakiem, pomidorami i serem mozzarella

frittata ze szpinakiem i pomidorami
Składniki na porcję dla 2 osób:

  • 4 jajka
  • 1 średni pomidor malinowy
  • 2 duże garści szpinaku (ok. 60-80 g)
  • 125 g sera mozzarella light
  • 2 łyżki mleka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • sól, czarny pieprz, suszone oregano

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 st.C (= 355 st.F).
  • Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na duże kawałki. Pokrojonego pomidora doprawić dużą szczyptą soli i 1/2 łyżeczki oregano.
  • W miseczce roztrzepać widelcem 4 jajka z 2 łyżkami mleka, doprawić 2 szczyptami soli.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła lub oliwy, dodać obrany i starty na drobnej tarce 1 ząbek czosnku. Podsmażyć przez minutę, dodać 2 garści umytego szpinaku (można więcej, gdyż na patelni szybko zmniejszy swoją objętość). Podsmażyć na małym ogniu ok. 2-3 minuty (można pod przykryciem).
  • Szpinak przełożyć na dno naczynia żaroodpornego, wlać masę jajeczną, ułożyć kawałki pomidora, doprawić pieprzem i 1/2 łyżeczki oregano.
  • Wstawić do piekarnika na 15 minut. Następnie wyciągnąć naczynie, dodać kawałki sera mozzarella i piec kolejne 10-15 minut (do momentu gdy masa jajeczna w środku będzie ścięta).
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com

przepis_southbeach_123

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s