Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

pulpety z kaszy w sosie pomiodorowym
Składniki na 3 porcje:

  • 1 duży bakłażan
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 5-6 suszonych pomidorów w zalewie
  • 1/2 cebuli
  • 3 duże ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  • Bakłażana umyć i pokroić w średnią kostkę. Przełożyć na duże sito i obficie posolić. Pozostawić na około 20 minut.
  • 1 szklankę kaszy zalać wrzątkiem, odcedzić na sitku z małymi oczkami. Następnie przełożyć na rondelka, zalać 2 szklankami wrzątku, jak woda w rondelku zagotuje się, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować pod przykryciem ok. 15-18 minut. Na koniec dodać odrobinę soli i odstawić z ognia, aby reszta wody odparowała.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Przełożyć na patelnię bakłażana i smażyć przez ok. 10 minut (mieszając często). Następnie przykryć pokrywką i dusić na minimalnym ogniu jeszcze kilka minut. 2 puszki pomidorów dodać do bakłażana, wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut (mieszając od czasu do czasu). Dodać 3 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę), łyżeczkę gałki muszkatołowej, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz oraz pęczek pokrojonego koperku.
  • Pół dużej cebuli obrać i pokroić bardzo drobno. Pomidorki odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Przełożyć do małej miski. Jak kasza ostygnie dodać ją do cebuli i pomidorków. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  • Uformować kulki wielkości kiwi (kasza powinna być dość lepka). Rozgrzać 3-4 łyżki oliwy na mniejszej patelni i przełożyć wszystkie kulki naraz. Smażyć je z kilku stron na złoto. Następnie przełożyć pulpety do sosu i podawać.
  • Przepis pochodzi ze strony: wegannerd.blogspot.com

przepis_southbeach_23

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s