Placuszki z cukinii i serka ricotta

placuszki z cukinii
Składniki na porcję dla 2 osób:

  • 2 małe lub średnie cukinie
  • 100-110 g serka ricotta nisko tłuszczowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sos:

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 małego ogórka lub 1/3 dużego
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:

  • Cukinie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię przełożyć do większej miski, dodać 100-110 g serka ricotta, 1 całe jajko, 1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę).
  • Papryczkę chili przekroić, wydrążyć nożem pestki, pokroić drobniutko (najlepiej w rękawiczkach).
  • Koperek posiekać, dodać wszystko do reszty składników. Doprawić 2 szczyptami soli, pieprzem. Dobrze wymieszać, a następnie dodać 3/4 szklanki płatków owsianych i ponownie wymieszać.
  • Odstawić na 20 minut do lodówki.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, następnie ostrożnie wyłożyć dno patelni papierem do pieczenia, a na nim łyżką wyłożyć ciasto, uformować placuszki i przyklepać łopatką.
  • Smażyć na średnim ogniu około 6-8 minut. Jak nabiorą złotego koloru przerzucić ostrożnie na drugą stronę i smażyć kolejne 5-6 minut (lub więcej).
  • Placuszki podawać z jogurtem naturalnym (ogórka zetrzeć na tarce, połączyć z jogurtem, dodać posiekany koperek, 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), szczyptę soli.
  • Przepis pochodzi ze strony: kingaparuzel.pl
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s