Makaron ze szparagami, papryką i suszonymi pomidorami

makaron ze szparagami i papryką
Składniki na 2 porcje:

  • 120 g suchego makaronu penne z mąki durum
  • wiązka szparagów (ok. 12-14 sztuk)
  • 1 czerwona papryka
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • 4-5 łyżek pestek dyni
  • 80-100 ml mleka kokosowego light
  • 25- 50 ml jasnego sosu sojowego bez cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • łyżeczka oliwy
  • sól

Przygotowanie:

  • 120 g makaronu ugotować w osolonej wodzie al dente (ok. 8-10 minut).
  • Paprykę umyć i pokroić w cienkie paseczki. Szparagi umyć, osuszyć, jeśli nie są z organicznych upraw należy je obrać. Krótkie łodygi przekroić na pół, dłuższe na 3 części, i każdą z tych części ponownie na pół.
  • Rozgrzać patelnię bez dodatku tłuszczu, dodać pokrojoną paprykę. Jak lekko zmięknie dodać łyżeczkę masła lub oliwy i szparagi. Dodać 2 szczypty soli. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż szparagi zmiękną (ok. 12 minut).
  • Suszone pomidory odcedzić z zalewy lub odsączyć z oleju na papierowym ręczniku. Pokroić je w paseczki.
  • Warzywa przełożyć z patelni na talerz. Do tej samej patelni dodać suszone pomidory oraz 4-5 łyżek pestek dyni. Podsmażyć chwilkę, a następnie dodać 100 ml mleka kokosowego, 50 ml jasnego sosu sojowego (można mniej) i pół łyżeczki cukru brązowego. Gotować ok. 2-4 minuty.
  • Na patelnie przełożyć ugotowany makaron, wymieszać go z sosem, dodać warzywa i całość podgrzać chwilkę.
  • Przepis pochodzi ze strony: qchenne-inspiracje.blogspot.com
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s