Spaghetti z cukinii z pesto i suszonymi pomidorami

spaghetti z pesto
Składniki na 2 porcje:

  • 2 duże cukinie
  • 2 garści rukoli lub świeżej bazylii
  • 2 garści młodego jarmużu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • garść nerkowców
  • garść orzechów włoskich na pesto i garść do posypania
  • 4 suszone pomidory
  • 1/2 awokado (najlepiej dojrzałe)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

  • W większym blenderze przygotować składniki na pesto: 2 garści jarmużu, 2 garści rukoli lub bazylii, garść orzechów włoskich, garść nerkowców, 1 ząbek czosnku. Zmiksować wszystko na gładką masę, dodać 3-4 łyżki oliwy z oliwek (wg uznania), doprawić szczyptą soli.
  • Cukinie umyć i pokroić w nitki spaghetti za pomocą obieraczki julienne (można wyrzucić część z pestkami) Nastawić wodę w garnku, posolić ją. Pokrojoną cukinię wrzucić do wrzątku na 1 minutę. Odcedzić i odstawić.
  • Awokado pokroić w kostkę. Garść orzechów włoskich posiekać na drobniejsze kawałki. Suszone pomidory odsączyć z zalewy na ręczniku papierowym i pokroić na paseczki.
  • Spaghetti z cukinii wyłożyć na talerz, polać pesto, na wierzchu ułożyć pokrojone pomidory, posiekane orzechy. Dodać awokado.
  • Pomysł pochodzi ze strony: fillthebowl.kuchlog.pl
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s