Quinoa z pieczarkami i suszonymi pomidorami

quinoa z pieczarkami
Składniki na 2 porcje:

  • 180-220 g pieczarek lub kurek
  • 3/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 6 suszonych pomidorów
  • sól, pieprz, czosnek
  • oliwa
  • parmezan do posypania

Przygotowanie:

  • Pieczarki (lub kurki) umyć, pokroić na ćwiartki.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. 3 ząbki czosnku obrać.
  • W dużej, wysokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć 2-3 minuty cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodać pokrojone pieczarki (lub kurki), wymieszać i podsmażyć kolejne 3-4 minuty.
  • Na patelnię wrzucić 3/4 szklanki suchej komosy, chwilę podsmażyć i zalać 1¾ (ok. 300-310 ml) szklanki wody.
  • Całość doprawić pieprzem, czosnkiem i ok. 4-5 szczyptami soli.
  • Gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok. 15 minut (mieszając w między czasie).
  • Suszone pomidory odsączyć z zalewy na ręczniku papierowym i pokroić na paseczki. Dodać do patelni i gotować kolejne 5 minut. Ewentualnie ponownie doprawić całość.
  • Można podawać z tartym parmezanem.
  • Przepis pochodzi ze strony: zielakowo.pl

przepis_southbeach_23

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s